top of page

10 tips till dig som övningskör

Oavsett om det beror på nervositet eller ångest inför ett test så har många en tendens att glömma grunderna på en uppkörning. Förarprövaren kommer att titta på din körförmåga. Om du då inte kan grunderna i bilkörning så ökar det risken att ditt körprov blir underkänt. Se till att det viktigaste av allt i din körning sitter, grunderna.

1- Grunder, grunder och grunder

Det viktigaste av allt på ditt körprov är att du faktiskt är en bra och säker förare. Du blir inte bara en bra förare över en dag, du lär dig det genom att öva kontenueligt bakom ratten. Du kommer att behöva öva och repetera de saker som du har lärt dig.  Att öva på tex: backparkering 1,2,3 gånger och sedan tro att det sitter, kanske inte funkar. Du behöver kunna göra minst 10st bra backparkeringar på raken, då vet du att det börjar sitta. 

2 – Öva och repetera

 

 

 

 

Det är jätte förståeligt att vilja ta sitt körkort och aldrig tänka på det igen, men att ta körprovet för tidigt kommer nästan alltid leda till ett underkänt körprov. Du kommer inte att kunna lyckas med förarprovet om du inte är en tillräcklig bra förare.
Du kan inte skynda på ett körkort, ta dig tid att lära dig att köra ordentligt innan du gör körprovet. Detta kommer leda till att du sparar både tid och pengar.

3 – Gör inte testet för tidigt

 

 

Förarprövaren är med för att testa om du är en trafiksäker och miljömedveten förare. Att fokusera på vad förarprövaren gör är inte relevant under körprovet. Om du skulle göra ett misstag, så glöm det! Du behöver rikta din fokus på vägen nu och inte fastna med blicken. Du kommer att få reda på om du klarade provet eller inte, men att lägga fokus på det under själva provet är helt fel fokus och kan försämrar dina chanser.

4 – Var uppmärksam på vägen, inget annat
 

 

 

Även om du har tur och kan ha ditt körprov under perfekta förhållanden så är det troligt att åtminstone något inte går enligt planen. Se till att du är redo för att möta alla typer av väderförhållanden som exempelvis regn, snö, dimma, mörker, stark sol, moln etc. Se till att ha ett par solglasögon i bilen och ha den kunskapen att kunna defrosta bilens rutor så att du kan se så bra som möjligt genom rutan.

5 – Förbered dig på alla förhållanden på vägen

 

 

 

 

Du kan du bli tvungen att utföra mer avancerade manövrar som exempelvis: start i backe, backa runt ett hörn, eller att göra en fickparkering. Att fickparkera är en av de svåraste manövrar man kan göra som bilförare. Många förare föredrar andra typer av parkeringsplatser och kommer att jobba hårt för att undvika att behöva fickparkera. Det enda sättet att bli duktig på att fickparkera är att öva, öva och öva.

6 – Öva på avancerad manövrering

 

 

 

 

Bara för att du tar ett körprov betyder det inte att du behöver köra annorlunda än du är van vid. Du ska heller inte känna dig stressad över att du tar för lång tid på dig. I själva verket ska du köra exakt som du brukar och ta tillräckligt mycket tid på dig så du inte känner dig stressad. Förarprövaren vill att du ska köra som vanligt och att du är en trafiksäker förare. Säkerheten kommer alltid först.

7– Ta det lugnt

8– Förutse faror

Många av de faror som finns i trafiken går att förutse och förebygga. På körprovet kommer din förarprövare att noggrant övervaka hur du agerar i trafiken och om du planerar din körning. Att sakta ner när du ska backa runt ett hörn, vara handlingsberedd när du kör vid en skola, är något som du behöver göra. Några platser där du måste vara bromsberedd är när du närmar dig en kurva eller korsning, när det är nedsatt sikt eller när du närmar dig ett övergångsställe/skola.

9 – vägskyltar & vägmärken

Se till att inte missa vägskyltar och vägmärken. Försök att titta så långt fram som möjligt, på det sättet har du tid att se och uppmärksamma skyltar och vad som förväntas av dig. Att hålla koll på vägmärken är otroligt viktigt och det kan vara skillnaden på ett misslyckad eller lyckat körprov.

 

 

 

 

Om du ska använda en bil som ägs av Trafikverket, se till att ta reda på så mycket som möjligt om den. Om möjligt: provkör en liknande bil innan.

Att använda en ny bil är svårt,  Du behöver lära dig bilens olika pedaler, speglar och reglage på väldigt kort tid. Även storleken på bilen påverkar hur lätt du kommer kunna parkera och ta dig an olika körsituationer. 

10 – Lär känna din bil

bottom of page