top of page

Hur gör jag?

Skriv in dig som elev

Inskrivning är kostnadsfritt och görs genom att klicka här.

I Trafikskolaonline ser du schemat och bokar in dem tider som passar dig, det är även här du pluggar teori.

Betalning

När du valt den produkt du vill i prislistan så betalar du ditt köp via Swish eller Bankgiro. Betalningsuppgifter finner du längst ned på hemsidan.

När betalning mottagits så fyller vi på ditt saldo i Trafikskolaonline.

Körkortstillstånd

Innan du kan börja övningsköra måste du ansöka om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen. 

Transportstyrelsen prövar din ansökan utifrån personliga och medicinska krav. Om alla de kraven är uppfyllda och alla handlingar kommit in, tar det i normalfallet två till fyra veckor att få körkortstillståndet. Om du har en digital brevlåda kommer ditt körkortstillstånd att skickas dit. Om din ansökan kräver en utredning kan det ta längre tid. En utredning kan innebära att du behöver skicka in ett läkarintyg eller att vi behöver hämta information från andra myndigheter, till exempel polisen. 

Köra hemma eller på trafikskola?

För att få övningsköra hemma behöver du och din handledare gå en introduktionskurs (även kallad handledarutbildning), det kan ni göra på en trafikskola. Det är samma introduktionsutbildning för den som ska vara handledare och för eleven men ni behöver inte gå vid samma tillfälle. Det räcker att handledaren har gått utbildningen en gång även om hen ska ha flera elever. 

Introduktionsutbildningen registreras hos Transportstyrelsen och gäller i fem år från den dag utbildningen genomfördes, både för handledaren och för eleven. Om du har gått en introduktionsutbildning inom de senaste fem åren kan du se den på Transportstyrelsens hemsida. Eleven måste vara minst 15 år och 9 månader för att få gå utbildningen.

 

Att lära sig grunder på en trafikskola är en bra början. Repetera sedan det du lärt dig på trafikskolan hemma. På körlektionerna får du gärna ta med din handledare i baksätet. Det är ett otroligt bra sätt för att få din handledare att förstå hur vi utbildar och vad vi gör på en körlektion.

Gör en plan

När du och din handledare eller trafiklärare ska börja övningsköra så se till att ni har ett mål och en plan. En körkortsutbildning ska vara rolig och lärorik.

 

Ett tips kan vara att boka in ditt teoriprov och körprov för att ha ett konkret mål att jobba mot, detta kan ofta effektivisera utbildningen.

 

När du och din handledare kör hemma så se till att allt är tydligt innan ni åker iväg: vilket område ska vi till? vad ska vi öva på? vad är målet idag?

Efter övningskörning så rekommenderar vi att ni tar lite tid till reflektion & självvärdering för att prata om vad som gick bra och vad som gick mindre bra samt vad ni ska öva på nästa gång. Om ni stöter på några oklarheter som t.ex. en skylt eller har några övriga frågor om något ute i trafiken så skriv upp dessa alt. ta bild på situationen och ta med till din nästa körlektion på trafikskolan. 

bottom of page